diumenge, 1 de maig de 2016

25 d'abril, un gran dia per Sant Feliu

(article publicat a Fetasantfeliu el 26 d'abril de 2016)

Aprofito per estrenar el meu bloc a Fetasantfeliu amb una alegria de l’estil d’aquell 25 d’abril al Portugal dels Clavells, quan s’acaba d’imposar la raó del poble a la nostra ciutat, tal i com es va imposar 42 anys enrere la raó de la Revolució a aquell bonic i estimat país.
Una pla dirigit i orquestrat a la perfecció contra l’escola pública del país, de la comarca i de la ciutat, portava covant-se mesos enrere, anys enrere.Un pla però, que no va comptar amb un factor clau, que és amb la gent, amb les persones titulars dels drets, i menys encara, amb la seva capacitat per dir prou i per oposar-s’hi a aquest plaUn pla que pretenia, i encara pretén, subordinar l’escola pública a la privada, eliminar línies de l’escola pública sense tocar-ne ni una sola de concertada, contravenint un dels principis de la Llei d’Educació de Catalunya i anant en contra de la voluntat expressada per les famílies a les preinscripcions. Una llei injusta en molts aspectes, però que deixa ben clar que l’eix del sistema educatiu del país és l’escola pública.
Un pla amb un clar biaix ideològic a la destra, però emboscat darrere l’argument, cert, de la baixada de la natalitat. Un pla que passa per mantenir concerts amb escoles que segreguen per sexes, com les quinze de la secta Opus Dei, que reben 30 milions d’€ cada any, també aquest 2016.
Un pla que a la nostra ciutat ha estat aturat per la gent, amb la col•laboració de la institució municipal, que ha defensat des del primer moment el manteniment de la línia de P3, i d’alguns partits, uns més que d’altres cal dir-ho tot.
És l’hora de felicitar-nos, de felicitar la Plataforma Sant Feliu es mou, que ha actuat com a catalitzador de la defensa d’una escola pública de qualitat i que està cridada a fer-ho d’ara endavant encara amb més força. Perquè aquesta història no ha acabat el 25 d’abril, aquest dilluns només s’ha aconseguit aturar parcialment els plans de desmantellament de l’escola pública a la nostra ciutat, però no així a la comarca i al país.
Felicitar-nos, per sobre de tot, de tenir una societat viva, que és capaç de mobilitzar-se i lluitar pels seus drets fins a assolir victòries com aquesta. Felicitar-nos pel coratge i la convicció d’unes famílies que han preinscrit els seus fills filles a l’escola on volien, plantant cara a la greu amenaça de no poder triar l’escola del seu barri.
Un govern local insensible potser hagués frustrat la lluita, o l’hagués dificultat. Però un govern local compromès amb la seva ciutat, ha ajudat també a assolir l’objectiu compartit. Com ha de ser, colze a colze amb la gent. Perquè és el nostre estil, perquè és estil EUiA, estil IU, estil ICV, estil confluència d’esquerres, un peu al carrer i un altre a la institució, perquè no entenem l’una sense l’altre.
Hi ha però a qui això no li deu semblar tan bona notícia. Més de 24 hores més tard de l’anunci oficial del manteniment de la línia, encara s’esperen comunicats, ni que sigui una simple piulada, de molts suposats defensors de l’escola pública. I es fan de menys, en particular, les comunicacions dels que s’han dedicat a dir en mitjans variats i amb el boca-orella, que hi havia un pacte secret entre l’Ajuntament i Ensenyament per tancar línies de P3, dels que s’han dedicat, des del primer dia, a intentar dividir el moviment en pro d’una escola pública i de qualitat.
Un mínim de sentit comú i de decència política obligaria a qui ha utilitzat l’infundi i la calúmnia com a estris polítics a demanar disculpes. Disculpes a la ciutadania, per l’error i per l’estil.
Tampoc no estaria de més felicitar els guanyadors d’aquesta batalla; la gent de Sant Feliu.
Que prenguin nota de si n''és de fàcil fer-ho:
felicitats Sant Feliu!
felicitats Plataforma!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada